HogarCrianza de los hijos → Les exhumacions en l...

Les exhumacions en la fossa 126 de Paterna troben els cossos de 12 víctimes de la repressió franquista

La consellera de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica, Rosa Pérez Garijo, ha realitzat una visita al cementeri per a conéixer els primers resultats dels treballs d'exhumació de la fossa 126, la més gran del territori valencià.

Pérez Garijo ha detallat que fins ara "s'han exhumat dotze cossos i s'han extret els nou taüts amb restes de víctimes de la repressió franquista, que havien sigut depositats de nou en la fossa després d'una primera intervenció en 2012".

La titular de Qualitat Democràtica ha qualificat de "molt positius" aquests primers resultats que demostren que els treballs previstos "van molt bé" i ens animen a continuar exhumant fosses "per a recuperar les restes de totes les persones que van ser assassinades per defendre els nostres drets i llibertats".

Ha recordat que a Paterna van ser assassinades 2.238 persones durant la Guerra Civil i la dictadura franquista, al que ha afegit que "hem avançat molt en els treballs d'exhumació de fosses i seguim programant noves intervencions" per a aconseguir l'objectiu que ens marquem a l'inici de legislatura "d'aconseguir un territori lliure de fosses i reparar així un deute històric amb els represaliats i les seues famílies".

MEMORIAL DE LES VÍCTIMES

Les exhumacions en la fossa 126 de Paterna troben els cossos de 12 víctimes de la repressió franquista

Durant la seua visita a la fossa 126, Pérez Garijo ha parlat també del futur Memorial de les Víctimes que se situarà en el Cementeri de Paterna "on s'allotjaran les restes exhumades no identificats, així com tots aquells que, havent sigut exhumats i identificats, els seus familiars decidisquen el seu reinhumació", ha explicat.

Pérez Garijo ha apuntat que "s'ha començat a treballar per a la licitació del citat monument que permetrà que tothom sàpia el que va ocórrer". A més, ha anunciat que el conveni amb l'Ajuntament de Paterna per a iniciar els treballs del Memorial, aprovat recentment pel Consell, "es firmarà en breu".

Les exhumacions en la fossa 126 del Cementeri de Paterna, que compten amb el finançament de la Conselleria de Qualitat Democràtica, han localitzat dotze cossos, dos dels quals s'han exhumat ja, per a procedir a la presa de mostres d'ADN. Així mateix, s'han trobat les nou caixes depositades en la fossa en 2012, s'ha realitzat una revisió de les restes i s'ha arreplegat les mostres d'ADN.

En els treballs d'exhumació també s'han trobat botons de camises i pantalons, sivelles, així com espardenyes i restes de teixits pertanyents a les víctimes.

La intervenció en la fossa 126 del cementeri de Paterna pretén localitzar al voltant de 170 víctimes de la Guerra Civil i la dictadura franquista procedents de cinc "saques" dels afusellaments que es van produir entre els mesos d'agost i setembre de 1940.

La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha destinat 447.700 euros als treballs d'investigació, localització, delimitació, exhumació i estudi antropològic en la fossa més gran del territori valencià.

Es tracta de la segona intervenció que es realitza en aquesta fossa que ja va ser intervinguda parcialment l'any 2012. Uns treballs que van ser promoguts per les germanes Josefa i Carmen Celda Soler, per a exhumar les restes del seu pare, José Celda Beneyto, de Massamagrell, que va ser afusellat el 14 de setembre de 1940. Així, durant aquesta intervenció es va poder enterrar les restes de 42 persones, 38 de les quals eren veïnes de Massamagrell afusellades el mateix dia que José Celda.

Etiquetas: 

Categoría

Artículos calientes

  • 07/02/2022
  • 02/02/2022
  • 15/02/2022
  • 30/01/2022
  • 07/02/2022
  • 01/02/2022
  • 31/01/2022
  • 05/02/2022